trarzh-TWenfrdeelitfarues

Kaldırma ve İletme

Platform Muayenesi

Platformların Özellikleri

İş ekipmanlarından kaynaklanan kazalar, maddi ve manevi hasarlara yol açabilmektedir. İş güvenliği son zamanlarda ülkemizde önemli bir konu haline gelmiştir. İşletmelerin çalışma ortamlarını daha güvenilir hale getirmesi bir mecburiyet halini almış ve iş ekipmanlarının periyodik kontrollerinin yapılmasının da önemi artmıştır.6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” kapsamında çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği”, işletmelerde bulunan iş ekipmanlarının kullanımı ile alakalı sağlık ve güvenlik açısından uyulması gereken asgari şartları belirlemiştir.

Turcert Muayene, işçi sağlığını ve iş güvenliğini tehdit edebilecek unsurların bertaraf edilmesi, ortadan kaldırılması ve bu istenmeyen sonuçların oluşmaması için sizlere hizmetlerini sunmaktadır.Uzman denetçi ekibimiz, işletmenizin bünyesinde bulunan kaldırma platformu, asılı erişim donanımı, yükseltilebilen iş platformları gibi kaldırma makinalarınızın periyodik kontrollerini gerçekleştirmekte ve hazırlanan raporlar en kısa sürede tarafınıza iletilmektedir.Yapılan bu periyodik kontrol ve muayene hizmetleri, “kaldırma platformu, asılı erişim donanımı, yük asansörleri, seyyar iş platformu gibi kaldırma iletme makinaları kapsamında; TS EN 1808+A1,TS EN 1495+A2, TS EN 12159, TS EN 280 +A2 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır. Ulusal ve Uluslararası standartlar kapsamında kontrol edilerek, ilgili mevzuatlara uygun kontrol raporları hazırlanmaktadır.

Kaldırma platformları, yapılan işin gereklerine uygun şekilde üretilen ve çalışmaların güvenlik içinde ve uygun ekonomik koşullarda sürdürülmesini sağlayan, kaldırma ve iletme ekipmanları grubundan araçlardır ve amacına uygun bir şekilde ağır yük altında çalışırlar. Bu özelliği ile ihtiyaç duyulan yerlerde, güvenli çalışma şartları sağlanacak ve devam ettirecek şekilde en uygun platformun kurulması gerekmektedir. Seçilecek platformun boyutları ve taşıdığı fazla ağır yükü gibi özellikleri, ne amaçla kullanılacağına bağlı olarak değişim göstermektedir. Ama asıl olan tehlike yaratmayacak bir kullanım kolaylığına sahip olmasıdır.

Genel bir şekilde bakılırsa hidrolik ve makaslı üretilen kaldırma platformlarının çok fazla çeşidi bulunmaktadır. Örneğin tek makaslı platform, çok makaslı platform, tandem makaslı platform, engelli platformu, araç kaldırma platformu, makaslı yükleme platformu, U tipi alçak platform, alçak platform, motorsiklet platformu, elektrikli motorsiklet platformu, hareketli platform ve benzerleri. Hidrolik makaslı platformlar dışında asılı erişim platformu, sütunlu çalışma platformu, yükselebilen seyyar iş platformu veya mekanik teleskopik platformlar da kullanılmaktadır. Ancak hangi çeşidi kullanılıyor olursa olsun, hem çalışanların korunması ve güvenliklerinin sağlanması hem de olası kazalarda işverene düşen sorumlulukların giderilmesi açısından, platformların belli dönemlerde kontrol ve muayenelerinin yaptırılması gerekmektedir.

Platformların Kontrol ve Muayene Esasları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na dayanılarak çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde genel yükümlülükler başlığı altında, işverenlerin yükümlülükleri açıklanmıştır. Bu esasta  işyerinde kullanılacak makine ve teçhizatlarının yapılacak işe uygun olması ve bunlar kullanılmaya geçilirken çalışanlara sağlık ve güvenlik açısından tehlike taşımaması  için gereken önlemlerin alınması, işverenlerin temel yüküm ve sorumluluğudur. Bu açıdan işyerinde kullanılacak kaldırma platformlarının seçiminde, işyerindeki özel çalışma koşullarını ve sağlık ve güvenlik açısından tehlikeli durumları dikkate almak zorunluluğu olmaktadır. Esas önem taşıyan  kaldırma platformları kullanılırken, çalışanlar açısından bir tehlike ortaya koymamasıdır.

İşverenler, gerekli bütün önlemleri alırlarken, tam bir güvenlik sağlamamış olabilirler. Söz konusu yönetmeliğe göre, çalışanların sağlık ve güvenliğinin tamamen sağlığı kontrol altına alınması bu durumlarda, işverenler en azından muhtemel tehlikelerin etkilerini en düşük seviyeye indirmek için çaba göstermek zorundadır.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği aynı zamanda makinaların çeşitlerine göre, kontrol dönemlerini, dönemsel kontroller sırasında dikkate alınacak kriterleri ve ilgili standartların neler olduğunu açıklamıştır. Buradaki düzenlemeler göre, kaldırma platformlarının, ilgili standartlarda başka bir süre verilmemişse, yılda en az bir kere kontrol ve muayene ettirilmesi gerekmektedir.

Kaldırma platformlarının muayenesi sırasında dikkate alınan standartlar şunlardır:

  • TS EN 280+A2 Yükseltilebilen seyyar iş platformları - Tasarım hesapları - Denge kriterleri - Yapım - Güvenlik - Muayene ve deneyler
  • TS EN 1495+A2 Kaldırma platformları - Sütunlu çalışma platformları
  • TS EN 12385-3+A1 Çelik tel halatlar - Güvenlik - Bölüm 3: Kullanım ve bakım bilgileri
  • TS EN 13157+A1 Vinçler (krenler) - Güvenlik - Elle tahrik edilen kaldırma teçhizatı
  • TS EN 818-6+A1 Kısa baklalı zincir - Kaldırma amaçları için - Güvenlik - Bölüm 6: Zincir sapanlar - İmalatçı tarafından temin edilecek kullanım ve bakım bilgileri için teknik şartname

Kuruluşumuz TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme A.Ş., yetkin bir yönetici ve çalışan kadrosuna ve güçlü bir altyapıya sahiptir. Her büyüklük ve kapasitede kaldırma platformlarının düzenli muayene hizmetlerini kaliteli, güvenilir ve hızlı bir şekilde vermektedir.

Platform Periyodik Kontrol ve Muayenesi

Ağır yük altında çalışan bir kaldırma ve iletme grubu araçlar da platformlardır. Yük kaldırma platformları, fabrikalarda bir montaj hattı üzerinde malzeme taşıma amacı ile kullanılan ve ağır çalışma koşullarına uygun olarak tasarım gelmiş  makinalardır. Genelde gövdeleri çelik konstrüksiyondur. Platformların, üzerindeki yükü belli bir seviyeye yükseltmek için hidrolik kaldırma düzenekleri bulunmaktadır. Çeşitli modellerde üretilen platformların hepsinde de, herhangi bir kaza ile karşılaşmamak için hem aracın kendisini hem de bunu çalıştıran elemanları koruyacak güvenlik vakıfları bulunmaktadır. Yine de yük kaldırma platformları ağır işlerde kullanılmaktadır ve her zaman bir tehlike ile karşılaşma riski bulunmaktadır. Bu yüzden çalışanların sağlığı ve mal güvenliği açısından platformların kontrol altında tutulması gerekmektedir.

Yük kaldırma platformlarının birçok çeşidi bulunmaktadır. Örneğin araç kaldırma platformu, makaslı yükleme platformu, tek makaslı platform, çok makaslı plaform, alçak platform, hareketli platform ve benzerleri. Ancak hangi çeşidi kullanılıyor olursa olsun, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu açısından faaliyetlerinde platform kullanan işletmelerin bunları belli aralıklarda kontrol etme sorumlulukları bulunmaktadır. Herhangi bir kaza yaşanması durumunda platormların düzenli kontrollerinin yapılıp yapılmadığına mutlaka bakılmaktadır. Bu kontroller sırasında belirlenen ve giderilen aksaklıklar, ileride kötü tehlikeler yaşanmaması için önleyici niteliktedir.

Muayene ve test kuruluşları tarafından, platform muayeneleri yapılmadan önce de mutlaka daha önce yapılan muayene raporları ve daha önce tespit edilmiş problemler varsa bunların giderilip giderilmediği incelenmektedir.

Firmamız, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanmış olan standartlara uyarak kaldırma ve iletme makinalarının periyodik kontrolleri kapsamında platformların periyodik kontrol ve muayenelerini yapmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS EN 280+A2 Yükseltilebilen seyyar iş platformları - Tasarım hesapları - Denge kriterleri - Yapım - Güvenlik - Muayene ve deneyler
  • TS EN 1495+A2 Kaldırma platformları - Sütunlu çalışma platformları
  • TS EN 12385-3+A1 Çelik tel halatlar - Güvenlik - Bölüm 3: Kullanım ve bakım bilgileri
  • TS EN 13157+A1 Vinçler (krenler) - Güvenlik - Elle tahrik edilen kaldırma teçhizatı
  • TS EN 818-6+A1 Kısa baklalı zincir - Kaldırma amaçları için - Güvenlik - Bölüm 6: Zincir sapanlar - İmalatçı tarafından temin edilecek kullanım ve bakım bilgileri için teknik şartname

Kuruluşumuz TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme A.Ş., işletmelerin kaldırma ve iletme ekipmanları arasında bulunan kaldırma platformlarının düzenli kontrol ve muayenelerini gerçekleştirmekte ve bu sırada tespit edilen hataları ve tehlikeli durumları işletmeye raporlamaktadır.

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama