trarzh-TWenfrdeelitfarues
İnşaat Asansörü ve Cephe Asansörü Periyodik Kontrol ve Muayenesi
İnşaat Asansörü ve Cephe Asansörü Periyodik Kontrol ve Muayenesi

İnşaat asansörleri başta olmak üzere bina cephe platformlarının kullanımı, inşaat sektörünün gelişmesi paralelinde giderek artmıştır. Ancak bu artış ile birlikte bu ekipmanlardan kaynaklanan iş kazalarında da artış gözlenmektedir. Cephe asansörleri yapım aşamasındaki inşaat cephelerinde, binalarda, montalama, boya, tamirat ve tadilat işleri için kullanılırlar. Üzerinde insan taşıyan bu asansör çeşidi kolay çalışma imkanı ve hızlı bir iş bitirme imkanı sunar. Her türlü zemine monte edilebilen cephe asansörlerinin kaldırma kapasiteleri 1,5 tona kadar çekebilir. Zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan cephe asansörleri kullanım amacına göre istenilen büyüklükte ve hızda üretilmektedir. Uzun kullanım süreleri ve kötü hava koşulları cephe asansörlerinin çalışmasında sıkıntı çıkartabilir. Bu nedenle 24 Haziran 2015 tarihinde 29396 sayılı resmi gazetede yayınlanan Asansör İşletme, Bakım ve periyodik Kontrol Yönetmeliği gereğince asansörlerin yıllık periyodik kontrol ve muayenelerinin A tipi akredite muayene kuruluşları tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.İnşaat asansörü adından da anlaşılacağı gibi inşaatlarda, şantiyelerde kullanılan asansör çeşididir. Türkiye deki bir çok inşaat bu asansörler sayesinde daha hızlı yapılmakta ve güvenli hale gelmektedir. İhtiyaca göre farklı büyüklüklerde üretilen inşaat asansörleri genellikle inşaatın cephesine monte edilmektedir.İnşaatın cephesine monte edilen inşaat asansörün bir inşaattaki en önemli görevi ulaşım görevini yapmaktadır. İnsanları taşıyan inşaat asansörünün mutlaka kontrolleri yapılmalıdır. Dışarıdaki kötü hava koşulları ve uzun kullanımı nedeniyle periyodik olarak kontrolleri yapılmalıdır.

İnşaat asansörleri, dış cephelere monte edilebildiği gibi aynı zamanda bina içine de uygun şekilde monte edilmektedir. Çok kolay sökülüp kurulabilen inşaat asansörleri ve cephe asansörleri, binanın inşaatı yükseldikçe ilaveler yapılarak asansör sistemi de yükseltilmektedir. İnşaat asansörleri sadece bina inşaatında değil, baraj inşaatlarında, viyadüklerde, çimento bacalarında ve ihtiyaç duyulacak daha birçok yerde kullanılmaktadır.Turcert ,Asansör İşletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği ile 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında, “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği “ne göre, teknik hizmetlerinin güvenirliliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve kurumsallaştırmak amacıyla, insan asansörleri ve işletmenizdeki cephe asansörleri yıllık periyodik kontrollerini TS EN ISO/IEC 17020 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.Genel olarak inşaat asansörlerindeki en büyük tehlikeler, asansörün düşmesi, kolonların eğrilmesi veya kırılması, fırtına veya şiddetli rüzgarlar ve elektrik kesilmeleridir. İş Güvenliği Kanunu’na göre işverenler, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamak zorundadır. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre de işverenleri işyerinde kullanılacak makinaların ve iş ekipmanlarının yapılacak işe uygun olmasını sağlamak ve bunların çalışanlara sağlık ve güvenlik bakımından zarar vermemesi için gereken önlemleri almak zorundadır.

İş ekipmanlarında frenleme sistemleri olmak zorundadır. Çok gerekli durumlarda bu sistemlerin bozulması halinde otomatik olarak devreye girecek veya kolayca ulaşılabilecek acil frenleme sistemleri de bulunmak zorundadır.Bu güvenlik sistemleri yanı sıra inşaat asansörleri ve cephe asansörleri İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde kaldırma ve iletme makinaları arasında sayılmaktadır ve her yıl en az bir kere kontrol ve muayenelerinin yaptırılması gerekmektedir.İnşaat asansörleri çalışanların performasını arttırması ve inşaat maliyetlerini düşürmesi açısından önemli ekipmanlar arasındadır, ancak çalışanların can güvenliği ve mal emniyeti açısından düzenli kontrollerinin yaptırılması yasal bir zorunluluktur.Firmamız, inşaat asansörlerinin ve cephe asansörlerinin kontrol ve muayene hizmetlerini, ilgili yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Bu konuda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS EN ISO 14798 Asansörler, yürüyen merdivenler ve yürüyen bantlar - Risk değerlendirilmesi ve risk azaltılması
  • TS EN 81-3+A1 Asansörler - Yapım ve montaj için güvenlik kuralları - Bölüm 3: Elektrikli ve hidrolik servis asansörleri
  • TS EN 81-20 Asansörlerin yapım ve kurulumu için güvenlik kuralları - İnsan ve eşyanın taşınması için asansörler - Bölüm 20: İnsan ve eşya asansörleri

 

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama