trarzh-TWenfrdeelitfarues
Yangın Tesisatı ve Hortumların Muayenesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2013 yılında, çeşitli işyerlerinde iş makinaları ve ekipmanlarının kullanılmasına yönelik sağlık ve güvenlik açısından alınması gereken asgari koşulları göstermek amacı ile İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği çıkarılmıştır.Sözü edilen yönetmeliğin İş Ekipmanlarında Bulunacak Asgari Gerekler başlıklı ekinde (Ek 1), çalışanları etkileyebilecek yangın tehlikesi olan iş makinalarının kendisinin ya da yedekte taşıdığı ekipmanlarının kullanıldığı ortamda, işverenler yangın söndürme sistemleri kurma zorunluluğu vardır. Eğer işletmede yangın söndürülecek sistem yoksa, en azından bu makina ve ekipmanlarda yeterli yangın söndürme cihazları olmak zorundadır.

Yangın hortumları itfaiye araçlarında ve yangın dolaplarında yangını söndürmek için depodan gelen suyu püskürten yangın söndürme ekipmanıdır. Yangın hortumları basınçlı suya dayanıklı malzemeden üretilen hortumlar ateşe ve uzun kullanımda yıpranmalara karşıda dayanıklıdır.Yangın hortumu kontrolleri TS 9811, TS EN 671-3, TS EN 12416-1+A2, TS EN 12416-2+A1, TS EN 12845 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır. İlgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece, tesisatların periyodik kontrolleri yılda 1 defa yapılır.

 İşlevsel olarak büyük işe yarayan yangın hortumlarının mutlaka bakım ve kontrolleri yapılmalıdır. Uzun süre kullanılmayan bu hortumlar tekrar açılıp sarılmalı ve basınç testi gibi testler ile kontrolleri yapılmalıdır. Yangın hortumları “İş ekipmanları kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliğine” tabiidir. Türcert ,uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği yangın hortumu kontrolleri sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olur.

Yine aynı yönetmeliğin Bakım, Onarım ve Periyodik Kontroller İle İlgili Hususlar başlıklı ekinde (Ek 3), işletmede bulunan tesisatların düzenli kontrol periyodları ve bu kontrollerde dikkate alınması gereken kontrol kriterleri ve ilgili standartlar yer almaktadır. Bu kapsamda yangın tesisatı ile ilgili olarak şu sebepler belirlenmiştir:

  • Yangın tesisatı ve hortumlar, motopomplar ve boru tesisatının, eğer standartlarda buna özel herhangi bir süre belirtilmemişse yılda en az bir kere kontrol ve muayene ettirilmesi gerekmektedir. Bu kontroller, öncelikle tesisatın, projede gösterilen kriterlere uygun olup olmadığının tespit edilmesine yönelik olarak yapılmaktadır. Ayrıca yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan şu standartlarda yer alan kriterlere uygun olup olmadığı dikkate almak gerekir:
    • TS 9811 Yangın söndürücüler - Orta ve yüksek genleşmeli köpük sistemleri - Bakım ve denetleme
    • TS EN 671-3 Sabit yangın söndürme sistemleri - Hortum sistemleri - Bölüm 3: Yarı sert hortumlu hortum makaraları ve yassı hortumlu hortum sistemlerinin bakımı
    • TS EN 12416-1+A2 Sabit yangın söndürme sistemleri - Toz sistemleri - Bölüm 1: Bileşenlerin özellikleri ve deney metotları
    • TS EN 12845 Sabit yangın söndürme sistemleri - Otomatik sprinkler sistemleri - Tasarım, montaj ve bakım
  • Yangın söndürme cihazlarının ise TS ISO 11602-2 standardında açıklanan sürelerde kontrol ve muayene ettirilmesi gerekmektedir.
    • TSE ISO/TS 11602-2 Yangından korunma - Taşınabilir ve tekerlekli yangın söndürücüler - Bölüm 2 : Muayene ve bakım

 

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama