trarzh-TWenfrdeelitfarues
Yükleyici Periyodik Kontrol ve Muayenesi

Yükleyici Periyodik Muayene, Temel kazma, taşıma, doldurma, serme ve yükleme işleri yapan iş makinesine yükleyici denir. Yükleyiciler, öne doğru yaptıkları hareket ile toprağı kazan ve kazılan toprağı yükleyen, özellikle de yükleme işlemleri için tasarlanan ve kendi kendine hareket edebilme özelliği olan lastik tekerlekli ya da paletli iş makinalarıdır. Genel olarak temel kazma, yükleme, doldurma, serme ve taşıma işleri yapan yükleyiciler, yol yapım ve inşaat işlerinde, temel hafriyatlarında, mermer ocaklarında, tomruk taşımasında olduğu gibi çeşitli yükleme işlerinde kullanılmaktadır. Bir dozer kadar iş yapma yeteneği olmasa da 500 beygir gücü ve 100 tona kadar ağırlık kaldırma özelliğindedir. Esas olarak yükleyiciler paletli ve lastik tekerlekli olmak üzere iki türlüdür. Paletli yükleyiciler, zemine daha geniş yüzeyde oturduğu için temel hafriyatlarında kazma ve yükleme işlerine daha uygundur. Ayrıca dar alanlarda geniş manevra yeteneğine sahiptir. Gerektiğinde nokta dönüşü bile yapabilirler. Dengeli çalıştığı için ağır işlerde kullanılmaktadır. Lastik tekerlekli yükleyiciler ise gevşek malzemenin yüklenmesi ve taşınması için uygundur. Ancak ilave ekipmanlar takılarak farklı kazma, taşıma, yükleme ve yığma işlerini yapabilirler.

İşyerlerinde kullanılan iş makinalarının ve ekipmanlarının sağlık ve güvenlik yönünden taşıması gereken minimum koşulları içeren İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde, bu makinaların bakım ve kontrolleri konusunda ayrıntılar yer almaktadır. Buna göre esas olarak yükleyicilerin yılda en az bir defa periyodik kontrollerinin yaptırılması gerekmektedir. 

Yükleyici Periyodik Muayene, Temel kazma, taşıma, doldurma, serme ve yükleme işleri yapan iş makinesine yükleyici denir. Temel hafriyat, yol yapımı, inşaat işleri, mermer ocakları, tomruk taşıma, yükleme gibi çeşitli işlerde geniş amaçlı olarak kullanılmaktadır.

 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin Ek III Bölümünün 2.2. Kaldırma ve İletme Ekipmanları Maddesinin 2.2.1.Bendinde; “Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunur.” hükmündedir. Bu yüzden İşletmelerin bu muayene ve kontrolleri yaptırmaları son derece önemlidir.

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama