trarzh-TWenfrdeelitfarues
Caraskal Periyodik Muayenesi

Caraskalların en büyük özelliği, kaldırdıkları yükü istenilen bir konumda herhangi bir güce ihtiyaç duymadan tutabilmesi ve bu ağırlığı kaldırmak için çok fazla kuvvete ihtiyaç duymamasıdır. Diferansiyel palanga ismi de verilen caraskalların en büyük eksikliği ise yükü kaldırma süresinin uzun olmasıdır. Çalışma süreleri bir miktar uzundur. Bir çeşit palanga olan caraskal, eş merkezli ve birlikte dönen iki sabit ve bir hareketli makaradan meydana gelmektedir. Boyutları küçük ve bakımları kolay olduğu için özellikle küçük atölyelerde ve işletmelerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

250 kilodan 20 tona kadar ağırlıkları kaldırabilen caraskal çeşitleri bulunmaktadır. Manuel standart caraskallar yanında, manuel zincirli caraskallar, zincirli ekonomik caraskallar, alçak tavan caraskalları, düşük tavan caraskalları, mekanik caraskallar, 360 derece dönebilen caraskallar, şaryo entegreli carascallar, elektrikli carascallar ve sanayi tipi caraskallar gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Netice olarak carascallar da herhangi bir yükü bulunduğu yerden alan ve başka bir yere bırakan kaldırma veya iletme makineleri arasındadır. Kaldırma ve havada tutabilme özellikleri ile de tehlikeli ekipmanlar arasında girmektedir. Çalışanların sağlık ve güvenlikleri sağlanmadan hiçbir şekilde kullanılmamaları gerekmektedir.

Caraskalların çalışma ilkesi, eş merkezli ve birlikte dönen iki sabit ve bir hareketli serbest makaranın uyumuna bağlıdır. Kolay bakım yapıldığı ve küçük oldukları için işletmelerde ve küçük boyutlu atölyelerde sıkça kullanılmaktadır.

Kaldırdıkları ağırlığa bağlı olarak caraskalların, çok çeşidi bulunmaktadır. Örneğin işletmeler tarafından manuel standart caraskallar, zincirli ekonomik caraskallar, manuel zincirli caraskallar, düşük tavan caraskalları, alçak tavan caraskalları, mekanik caraskallar, şaryo entegreli carascallar, 360 derece dönebilen caraskallar, elektrikli carascallar ve sanayi tipi caraskallar kullanılmaktadır.

Ancak yükleri kaldırdıkları ve havada tutabildikleri için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde açıklanan kontrol dönemlerinde ve kontroller sırasında dikkate alınacak kriterler ve standartlara uygun şekilde periyodik muayenelerinin yaptırılması gerekmektedir. Bugüne kadar karşılaşılan kazaların büyük bir kısmı yetersiz kontrol, muayene ve bakım koşullarından yüzündedendir.

Türcert olarak, yürürlükte olan yasal düzenlemeler çerçevesinde kaldırma ve iletme makinalarının periyodik muayenesi kapsamında caraskalların düzenli kontrol ve muayenelerini yapmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

 

  • TS EN 12385-3+A1 Çelik tel halatlar - Güvenlik - Bölüm 3: Kullanım ve bakım bilgileri
  • TS EN 13157+A1 Vinçler (krenler) - Güvenlik - Elle tahrik edilen kaldırma teçhizatı
  • TS EN 818-6+A1 Kısa baklalı zincir - Kaldırma amaçları için - Güvenlik - Bölüm 6: Zincir sapanlar - İmalatçı tarafından temin edilecek kullanım ve bakım bilgileri için teknik şartname
  • TS EN 1757-2 Endüstriyel araçlarda güvenlik - Yaya tarafından kumanda edilen araçlar

 

Kuruluşumuz TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme A.Ş., olarak uzman kadromuz, bünyenizde bulunan caraskalı çalışanlarınızın ve iş güvenliği için gerekli olan periyodik kontrol  hizmetini  gerçekleştirecek ve raporu hazırlanarak en kısa zamanda tarafınıza iletilecektir.

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama