trarzh-TWenfrdeelitfarues
SO2 (Kükürt Dioksit) Ölçümleri

Kükürtdioksit, bir kükürt iki oksijene sahip bir bileşendir. Kükürt ve oksijen arasında kovalent-polar bağ vardır. Şeker endüstrisinde kullanılır. Renksiz, keskin kokulu reaktif bir gaz olan kükürtdioksit;kömür, fueloil gibi kükürt içeren yakıtların yanması sırasında, metal eritme işlemleri ve diğer endüstriyel prosesler sonucu oluşur. Hava kirliliği ve asit yağmurlarına neden olur.

Özellikle çocukların ve astımlı kişilerin duyarlı olduğu kükürtdioksit, hırıltılı solunum, göğüs sıkışması ve kesik nefes alma gibi belirtilere sebep olan, solunum yollarının daralmasına etki eder. Uzun süreli kükürtdioksite maruz kalmak solunum hastalıklarına, akciğerlerin savunma mekanizmasında değişikliklere ve mevcut kalp hastalıklarının kötüleşmesine neden olur. Kükürtdioksdit, sülfürik asit üretiminde kullanılır. E220 kodu ile kurutulmuş meyvelerde ve şarapta koruyucu, mikrop öldürücü olarak kullanılır. Kağıt üretiminde beyazlatıcı, laboratuvarlarda tuzları çözmek için buzdolaplarında ise soğutucu gaz olarak kullanılanılır. Özellikle çocukların ve astımlı kişilerin duyarlı olduğu kükürtdioksit, hırıltılı solunum, göğüs sıkışması ve kesik nefes alma gibi belirtilere sebep olan, solunum yollarının daralmasına etki eder. Uzun süreli kükürtdioksite maruz kalmak solunum hastalıklarına, akciğerlerin savunma mekanizmasında değişikliklere ve mevcut kalp hastalıklarının kötüleşmesine neden olur.

Hava kirliliğine ve asit yağmurlarına sebep olan kükürt dioksit, rengi olmayan ve yanmaz gazlardan biri olmaktadır. Sıvı veya katı yakıtların içinde bulunan kükürt yanma meydana geldiği zaman kükürt dioksit oluşmaktadır. Havada iki günden dört güne kadar kalabilmekte ve bu yüzden de hava hareketlerine bağlı olarak çok uzak mesafelere kadar taşınabilmektedir. Böyle olunca etkileri sadece ortaya çıktığı bölgede değil, taşındığı uzak yerlerde de önemli sonuçlara sebep olmaktadır.Kükürt dioksit konsantrasyonu sınır değerlerin üzerine çıktığı zaman, bilhassa astım, bronşit, kalp ve akciğer hastaları ciddi sağlık yönünden problemler yaşamaktadır. Kükürt dioksit, insanlar tarafından solunduğu takdirde, sağlıklı insanlarda da, konsantrasyonuna bağlı olarak solunum yolları ve akciğer hastalıklarından ölümlere kadar çok tehlikeli sonuçlara yol açmaktadır.

Kükürt dioksitin temel kaynakları, sanayide kullanılan kazanlar ve termik santrallerdir. En yüksek kükürt dioksit konsantrasyonları, genel olarak büyük sanayi tesislerinin yakınında bulunmaktadır. Kükürt dioksite maruz kalan insanlarda önce gözlerde tahriş, boğazda yanma ve öksürük meydana gelir. Daha fazla maruz kalınırsa solunum güçlüğü, göğüste ağrı, yutkunma zorluğu ve ciğerlerde sıvı birikmeleri olmaktadır. Suda çok kolay çözünebildiği için kükürt dioksit kolay bir şekilde kana karışabilmektedir.İnsan sağlığı dışında kükürt dioksitin bir önemli zararı da yapı malzemelerinin bozulmasına yol açması olmasıdır. Kirli havada oldukça yüksek oranda bulunan bu kirletici gaz, yapı malzemelerinin içine girmekte ve onların erken bozulmalarına sebep olmaktadır.

Ayrıca kükürt dioksit nemli hava koşullarında su buharı ile birleşmekte ve sis ve pus olaylarının uzun süreli kalmasına sebep olmakta, ayrıca asit yağmuru olarak yere düşerek insan, hayvan ve bitki sağlığı açısından tehlike ortaya çıkarmaktadır.Kükürt dioksit maruziyetini önlemenin tek yolu, fosil yakıtların kullanımını minimuma düşürmektir. Bu bakımdan kükürt dioksit ölçümleri önemlidir.

 

 

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama