trarzh-TWenfrdeelitfarues
Sıcak Su Kazanı Periyodik Muayenesi

Ağırlıklı olarak kalorifer sistemlerinde kullanılan sıcak su kazanları, çelik kazanlar, standart kazanlar, döküm kazanlar, düşük sıcaklık kazanları ya da yoğunlaşmalı kazanlar gibi, üretilirken kullanılan malzemeye, çalışma şekline veya genel formuna bağlı olarak çok çeşitlidir. Hatta ısıtmada kullanılan enerji kaynaklarına bakılarak sıvı yakıtlı kazanlar, gaz yakıtlı kazanlar ve katı yakıtlı kazanlar da bulunmaktadır.İçerisinde bulundurduğu suyu 100 dereceye kadar ısıtan kazana sıcak su kazanı denir. Günümüz teknolojisi ile sıcak su kazanları önemli bir şekilde ilerlemiştir. Katı ve sıvı yakıt yakan modellerinde baca sistemi bulunurken doğal gaz ile çalışan modellerinde baca yoktur. Sıcak su kazanları çiftliklerde, kağıt endüstrisinde, seralarda, gıda sektöründe, konutlar, hastaneler, oteller, yüksek binalar, sanayi tesisleri, ahşap malzemelerin işlenmesinde ve inşaat malzemeleri üreten sektörde kullanılırlar.

Sıcak su kazanları ısıtma yöntemi açısından en ekonomik sistemdir. Suyu aniden hızlı bir şekilde ısıtmaya gerek duymayan durumlarda kullanılırlar. Isıtma projelerinde kullanılan sıcak su kazanları devamlı olarak sıcak su ile çalıştıkları için mutlaka bakım ve kontrolleri yapılmalıdır.Sıcak su kazanları “İş ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğine” ve Bu yönetmelikte belirtilen “2.1 Basınçlı kap ve tesisatlar”a göre kontrolleri yapılmalıdır. Türcert, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği sıcak su kazanları kontrolleri sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olur.

Sadece kalorifer kazanları değil, sanayide çeşitli amaçlara kullanılan bütün sıcak su kazanlarında en büyük tehlike, bu kazanların düşük sıcaklıklarda çalışması halinde yüzeyinde su buharı oluşması durumudur. Bu durum kazanların çürümesine ve zamanla delinmesine neden olmaktadır. Teorik olarak bütün sıcak su kazanlarında işletme basıncı, o kazanın çalışması için gereken basınçtır. Dolayısıyla basınç altına çalıştıkları için, kazanın herhangi bir noktasında olan zayıflık, kazanın patlamasına neden olmaktadır. Ayrıca sıcak su kazanlarının hatalı ve dikkatsiz kullanımları da can ve mal güvenliği açısından tehlike yaratmaktadır. Bu kazanların güvenlik talimatları çerçevesinde kullanılması ve periyodik bakımlarının yaptırılması gerekmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmenliği’nin bakım, onarım ve periyodik kontroller ile ilgili hususlar başlıklı ekinde (Ek 3), bütün basınçlı kaplar gibi sıcak su kazanlarının da esas olarak hidrostatik testlerinin yapılması öngörülmektedir. Bu kontrollerin yılda en az bir defa mutlaka makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerler tarafından yapılması gerekmektedir. Ayrıca bu sayılan yetkili kişilerin, Bakanlık’ta elektronik ortamda kayıtlı olmaları gerekmektedir.Yapılan kontrollerde sıcak su kazanlarına, işletme basıncının 1,5 katı fazlası uygulanmaktadır. Ancak çeşitli nedenlerle hidrostatik testler uygulanamıyorsa, bunun yerine standartlarda belirtilen tahribatsız muayene yöntemleri uygulanmaktadır.

Firmamız, basınçlı kapların düzenli kontrolleri kapsamında sıcak su kazanlarının periyodik kontrol ve muayenelerini, ilgili yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uygun şekilde yapmaktadır. Bu çalışmalarda esas alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS 497 Kazanlar - Çelik malzemeden (kaynaklı)
  • TS 377-12 EN 12953-12 Silindirik kazanlar - Bölüm 12: Katı yakıt yakan kazanların ızgaralı yakma sistemleri için özellikler
  • EN 12953-1 Silindirik kazanlar - Bölüm 1: Genel

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama