trarzh-TWenfrdeelitfarues
Kısa Devre Koruma Ölçümleri

İletken telin direnci, ampulün direncine göre çok azdır. Bu yüzden akım ampul yerine iletken telden geçer ve ampul söner. Bu tür bağlantıya kısa devre denir.  Ev ve iş yerlerinde elektrikli aletlerin kablolarının birbirine değmesi kısa devreye sebep  olur. Bu olay yangın ve elektrik çarpması gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla elektrikli aletler kullanılırken, kablolarının sıyrık olmamasına dikkat edilmelidir. Kısa devre, devredeki toplam direnci düşürdüğü için, ana koldan geçen akım artar. Bu da sigortanın atmasına sebep olur. Elektrik devreleri fiziksel nötr duruma dönmek için genellikle toprak yolunu seçmek istemektedir. Elektrik devrelerinde hatların bir şekilde birbirlerine değdiği ya da sistemin toprak ile temas ettiği durumlara kısa devre denmektedir. Kısa devre durumunda direnç çok düşüş gösterir. Bu durumda voltaj değeri en aza inmeye, akım değeri yükseliş göstermeye başlar. Elektrik devresi üzerinde yük miktarının artış olması paralel olarak kısa devre akımı da artış göstermektedir. Bu sebepten de elektrik dağıtım ve iletim sistemleri gibi gücü daha yüksek olan sistemlerde, kısa devre çok önem taşıyan bir problem olmaktadır.

Kısaca söylemek gerekirse bir elektrik tesisatında elektrikli cihazların kablolarının birbirine değmesi ile kısa devre meydana gelmektedir. Bu olayın en kötü sonucu elektrik çarpması ve yangın tehlikeleri olmaktadır. Kısa devre olması durumunda, devredeki toplam direnç düşme göstermektedir. Bunun sonucunda da ana devren geçen akım miktarı artmaktadır. Bu da sigortanın atmasına sebep yaratmaktadır. Elektrik devresinden geçen akım miktarı çok yükseliş gösterdiği zaman aşırı ısınmaya sebep olmaktadır. Elektrik devrelerinde sigorta kullanılması, bu tür tehlikelerden korumaya almak içindir. Devreden yüksek miktarda elektrik akımı geçince sigorta ısınmakta ve sigorta atarak devrenin kesilmesine neden olur. Aksi halde elektrik devresinde meydana gelen yük arttığı için ısınma sonucunda düşük dirençli hat yanmaya başlar. Bu ise yangın tehlikesinin bir alarmı olmaktadır.

Kısa devre akımlarından korunmak için sigorta, gerilim kesici veya otomatik şalter gibi anahtar sistemleri kullanılmaktadır. Bu ekipmanların hangisinin kullanılacağı, sistemin gücüne bağlı olarak değişime uğramaktadır. Örneğin konutlarda genelde kısa devreden korunmak için otomatik sigorta kullanılmaktadır.Fakat yüksek güçlü sistemlerde gerilim kesici ve ayırıcı ekipmanlar tercih edilmektedir.

Firmamız, elektriksel güvenlik muayeneleri çerçevesinde, kısa devre koruma ölçümlerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir.  Bu çalışmalarda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS EN 60865-1 Kısa devre akımları - Etkilerin hesaplanması - Bölüm 1: Tarifler ve hesaplama yöntemleri
  • TSE IEC/TR 60865-2 Kısa devre akımları - Etkilerin hesaplanması - Bölüm 2: Hesaplama örnekleri
  • TS EN 60909-0 Üç fazlı A.A. sistemlerde kısa devre akımları - Bölüm 0: Akımların hesaplanması
  • TS EN 60909-3 Üç fazlı A.A. sistemlerinde kısa devre akımları - Bölüm 3: Aynı andaki iki ayrı hat toprak kısa devreleri esnasındaki akımlar ve toprağa akan kısmi devre akımları

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama