trarzh-TWenfrdeelitfarues
Makinaların Güvenlik Muayenesi

Elektrikli makinaların tasarımında genel olarak elektrik devrelerinin güvenliği açısından Avrupa Birliği tarafından çıkarılan 2006/42/EC sayılı makina emniyeti direktifinde yer alan koşulların yerine getirilmesini kapsamaktadır.Ülkemizde de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Makina Emniyeti Yönetmeliği, usulüne uygun şekilde kurulduğu, düzenli bakımı yapıldığı ve beklenen amaç doğrultusunda kullanıldığı zaman, insanların can ve mal güvenliğine zarar vermeyen makinaların tüketicilere sunulmaları için, tasarım ve üretim sırasında gerekli temel güvenlik koşullarını açıklamaktadır. Sözü edilen yönetmelik aynı zamanda, izlenmesi gereken uygunluk değerlendirme süreçlerini ve uygunluk değerlendirmesi yapacak kuruluşların seçiminde dikkate alınacak minimum kriterleri de açıklamaktadır.Makinalar işci ve işci sınıfını tehlikeye attığı gibi onlara en ufak bir sorunda zarar verecek olması işci sınfını kaygılandırır.Makinalarla çalışan çoğu  insanlar zaman zaman makinalarla sorun yaşamış ve kaza geçirmişlerdir.İnsanlar bu kaygıyla çalışmakta ve hayatlarını riske atmaktadırlar.Bu sebeplerden dolayı makinaların yıllık düzenli bir şekilde güvenli olup olmadıklarının muayenesi yapılmalıdır.

Yönetmelik, makinaların değiştirilebilir aksamı, güvenlik aksamı, kaldırma aksesuarları, zincir, halat ve kayışları, sökülebilir mekanik aktarma düzenekleri ve kısmen tamamlanmış makinaları, makine olarak tanımlamaktadır.Yürürlükteki İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümleri gereğince, işletmelerde kullanılan makinaların periyodik kontrollerinin yapılması zorunludur. Bu kontrollerin, makina mühendisleri, makina teknikerleri ve yüksek teknikerler tarafından yapılması gerekmektedir.Bu konuda bir başka yasal düzenleme olan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde de makinaların kontrol periyodları, periyodik kontroller sırasında dikkate alınacak kriterler ve ilgili standartlar yer almaktadır.

Makine emniyeti yönetmeliği kapsamında düşük risk sınıfında bulunan makinelerin yönetmeliğe uygunluğunun kontrolü hizmetidir.Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Makina Emniyeti Yönetmeliği, usulüne uygun şekilde kurulduğu, düzenli bakımı yapıldığı ve kendisinden beklenen amaç doğrultusunda kullanıldığı takdirde, insan sağlığına ve güvenliğine ve mallara zarar vermeyen makinaların, piyasaya sunulmaları için, tasarım ve üretim sırasında gereken temel güvenlik koşullarını düzenlemektedir. Yönetmelik ayrıca, izlenmesi gereken uygunluk değerlendirme süreçlerini ve uygunluk değerlendirmesi yapacak onaylanmış kuruluşların seçiminde dikkate alınacak asgari kriterleri de düzenlemektir.

Bu yönetmelikte makinanın tanımı da verilmiştir. Buna göre, makinaların değiştirilebilir aksamı, güvenlik aksamları, kaldırma aksesuarları, zincir, halat ve kayışları, sökülebilir mekanik aktarma düzenekleri ve kısmen tamamlanmış makinalar, makine olarak ifade edilmektedir.

Makinalar denilince şunlar kastedilmektedir:

Kısmen tamamlanmış makinalar dışında kalan

İnsan ve hayvan gücü dışında bir tahrik sistemi ile donatılmış olan

Belli bir uygulama amacı ile bir araya getirilmiş olan parçalar topluluğu olan

Bu parçaların en az biri hareketli olan

Bir enerji ve hareket kaynağına bağlanmak için gerekli olan aksamları bulunmayan

Sadece bir ulaştırma aracına monte edildiğinde veya bir binaya kurulduğunda çalışma yeteneğine sahip olan

Bir bütün halinde çalışacak şekilde düzenlenen ve kumanda edilen

Kısmen tamamlanmış makine ise, yönetmeliğe göre, başka bir makineye veya kısmen tamamlanmış bir makineye bağlanan, ancak kendi başına belirli bir uygulamayı gerçekleştiremeyen parçalar topluluğudur.

Makinaların güvenlik muayenesini yaptırarak;

İş kazalarının önüne geçebilirsiniz

Üretim verimliliğini arttırabilirsiniz

Çevre kirliliğini önleyebilirsiniz

Güvenli bir çalışma ortamı oluşturabilirsiniz.

Firmamız, elektriksel güvenlik muayeneleri çerçevesinde, makinaların güvenlik muayeneleri, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalarda esas alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS EN 60204-1 Makinalarda güvenlik - Makinaların elektrik teçhizatı - Bölüm 1: Genel kurallar
  • TS EN 60204-31 ... Bölüm 31: Dikiş makinaları dikiş üniteleri ve sistemleri için özel güvenlik ve EMU özellikleri
  • TS EN 60204-32 ... Bölüm 32: Yük kaldırma makinaları için kurallar
  • TS EN 60204-33 ... Bölüm 33: Yarı iletken fabrikasyon ekipman için özellikler
  • TS EN ISO 12100 Makinalarda güvenlik - Risk değerlendirilmesi ve risk azaltılması

TS EN ISO 12100 standardı, makina güvenliği üzerine Avrupa Birliği standardı ile uyum sağlamak amacı ile, tasarımcıların, üretici firmaların ve diğer ilgili kuruluşların temel güvenlik kriterlerini uygulamalarına yardımcı olmak amacı ile hazırlanmıştır.

 

 

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama