trarzh-TWenfrdeelitfarues

AB Enerji Etiketi, bir ürünün enerji etkinliği hakkında bilgi verir. Bu etiket, ürünleri koyu yeşil renkten (en etkin) kırmızıya (en az etkin) kadar derecelendirir. Enerji Etiketi, ayrıca toplam enerji tüketimini ve ürünlerle ilgili örneğin bulaşık makinalarinin su tüketimi ve gürültü seviyesi, televizyonların ekran boyutu gibi diğer bilgileri de gösterir. AB Enerji Etiketi Düzenlemelerinin temeli  ürünlerin  enerji etkinliği hakkında nihai kullanıcıların bilgi edinmesine dayanır. Ürünlerin enerji tüketimi ve diğer bilgiler harmonize standartlar ve metodlara uygun olarak ölçülmelidir. Enerji Etiketindeki en koyu yeşil renk kategorisi en yüksek enerji etkinliğine sahip olan ürünler için kullanılır.Koyu yeşil renkle derecelendirilen ürünler, daha az enerji kullanarak enerji faturalarının ve CO2 emisyonunun azalmasına yardımcı olur.Eneri Etiketi, aynı zamanda ürünün kilowat saat başına (kWh) elektrik kullanımı hakkında bilgi verir  ve farklı modellerinin  kıyaslanmasını  sağlar. Bu değer ne kadar düşük olursa  ürünün  enerji kullanımı da o kadar azalacaktır. Enerji Etiketinin alt bölümündekisemboller, ürün türüne göre farklılık göstermekte olup, su tüketimi, gürültü seviyesi gibi ürünle ilgili ek bilgileri gösterir.

Avrupa Birliği ülkelerinde, tüketicilere ürünlerden birini enerji etkinliği hakkında bilgi vermek amacı ile enerji etiketi uygulaması başlamış olmaktadır. Enerji etiketi uygulamasında, ürünlerin tüketmiş oldukları enerji miktarları esas alınarak ürünler, koyu yeşil renkten, yani etkin olandan, kırmızıya doğru, yani en az etkin olana doğru derecelendirme yapılmaktadır. Bu uygulama Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından 2009 yılında çıkarılan 2009/125/EC sayılı direktif ile hayata geçmiştir. Bu direktif ile, enerji ile ilgili ürünler için eko tasarım gereksinimlerinin belirlenmiş olmasına yönelik çerçeve şeklinde oluşturulmuş olmaktadır.

Enerji etiketi, sadece ürünlerin enerji tüketimleri olmamakla beraber aynı zamanda ürünlerle ilgili olarak örneğin çamaşır makinalarının su tüketmiş olmaları ve gürültü seviyeleri veya televizyonların ekran boyutları gibi başka bilgileri de kapsama alanına girmektedir. Kısaca söylemek gerekirse AB enerji etiketi direktifi ile getirilen düzenlemelerinin temelinde, ürünlerin enerji etkinliği konusunda son kullanıcılara yetersiz olmayacak ve tatmin edici bilgi vermek olacaktır.

Elektrikli ürünlerin tüketmiş oldukları enerji ve gerekli olan diğer bilgiler, yayınlanmış olan standartlar ve yöntemlere uygun olarak ölçülmek zorundadır. Enerji etiketinde yer alan en koyu yeşil renk gurubu, o ürünün en yüksek enerji etkinliğine sahip olduğu anlamlarına gelmektedir. Koyu yeşil renkli etiketler, o ürünlerin enerjileri daha az kullandıkları ve enerji maliyetlerinin düşük seviyelerde olduğu anlamına gelmektedir.

Enerji etiketi, ürünlerin kilovat saat olarak elektrik kullanımı hakkında bilgi vermiş olmaktadır. Bu değer düşük olursa, bu ürünün o kadar az enerji kullandığı anlaşılacağı anlamına gelmektedir. Enerji etiketinde yer alan semboller ise, ürünün çeşidine bağlı olarak su tüketimi ve gürültü seviyesi gibi ilave bilgileri göstermektedir.

Ürünler üzerinde kullanılan enerji etiketinin, çerçeve direktifte açıklanan koşulları karşılaması gerekmektedir. Bu direktif, ürünlerin enerji etkinliği hakkında tüketicilerin bilgilendirilmesini amaçlayan 2010/30/EU sayılı enerji ile ilgili ürünler direktifidir. Bu direktif sayesinde enerji tüketimi ve performansına yönelik bilgilerin karmaşıklığı, açık ve anlaşılabilir bir durumda olması bir formata dönüştürülmüş olmaktadır.

Avrupa Birliği ülkelerinde çıkarılan bu yasal düzenlemeler ile enerji tüketimi azalış yapılmaktadır, dolayısıyla maliyet tasarrufu sağlanmakta, karbondioksit emisyonu düşürülmekte, çevre koşulları korunmakta ve üretici firmalar ürünlerin çevresel yönleri açısından rekabete teşvik edilmektedir.

Sözü geçen direktif esasları, enerji tüketimine ve ilgili diğer kaynaklara doğrudan ve dolaylı etkiye sahip enerji ile ilgili bütün ürünlere uygulanmış bulunmakatdır. Örneğin, buzdolapları, dondurucular, çamaşır makineleri, çamaşır kurutma makinaları, bulaşık makineleri, ampuller, klimalar, televizyonlar, elektrikli fırınlar, elektrikli süpürgeler, su ısıtıcıları ve daha birçok elektrikli ürün bu kapsama girmektedir.

Avrupa Birliği ülkelerinde çıkarılan 2010/30/EC sayılı enerji etiketi çerçeve direktifini destekleyen birçok tüzük yayınlanmıştır. İşte bunlardan birkaçı:

  • 1254/2014/EU sayılı Konut Havalandırma Üniteleri Tüzüğü
  • 65/2014/EU sayılı fırın ve davlumbazlar tüzüğü
  • 665/2013/EU sayılı elektrikli süpürgeler tüzüğü
  • 811/2013/EU sayılı ısıtıcılar ve radyatörler tüzüğü
  • 812/2013/EU sayılı su ısıtıcıları tüzüğü
  • 874/2012/EU sayılı elektrik lambaları ve armatürler tüzüğü
  • 626/2011/EU sayılı klimalar tüzüğü
  • 1061/2010/EU sayılı evlerde kullanılan çamaşır makinaları komisyon tüzüğü
  • 1060/2010/EU sayılı evlerde kullanılan buzdolapları tüzüğü
  • 2002/40/EC sayılı evlerde kullanılan elektrikli fırınlar tüzüğü
  • 1062/2010/EU sayılı televizyonlar tüzüğü

AB enerji etiketi direktifi testleri, akredite belgelendirme kuruluşları tarafından yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır.

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama