trarzh-TWenfrdeelitfarues
CL2 (Klorin) Ölçümleri

Klor, doğada en fazla bulunan halojenlerin başında yer almaktadır. Sarı yeşil arası bir rengi olan klor gazı havadan ağırdır. Fazla miktarda solunduğu zaman solunum sistemini çok kötü şekilde etkilemektedir. Birinci Dünya Savaşı sırasında bu özelliğinden yararlanarak öldürücü gaz olarak kullanılmıştır. Klor dendiği zaman genel olarak halk arasında temizlik işlemlerinde, içme sularında ve yüzme havuzlarında dezenfeksiyon amaçlı kullanılan ve çamaşır yıkamada ise beyaz çamaşırları ağartmak için kullanılan kimyasal madde anlaşılır. Oysa klor, Cl2 gazının ismi olmasıdır. Doğada klor gazı iki klor atomundan oluşmaktadır. CL2 bazen klorin olarak ifade edilse de aslı klor gazıdır. Klorür, suyun içinde iyon durumunda bulunan klor maddesidir. En fazla bilinen klorür iyonu, tuzun suda çözülmüş durumu olmaktadır.

Herhangi bir klor gazı kaçağı durumunda: Kaçakları önlemek için aşağıdaki işlemleri adım adım izleyiniz.

.Eğer kaçak hızlı bir şekilde durdurulamıyorsa üretici firmaya ulaşılamıyorsa, en yakın üretici firmaya telefon ediniz. Yetkili, eğitilmiş ve uygun teçhizatla donatılmış personel kaçaklara müdahale etmelidir.

.Diğer personeli kaçak olan bölgeden rüzgarı arkasına alarak yüksek bir yere tahliye ediniz.

.Eğer kaçak çok yoğunsa bütün personeli bölgeden uzaklaştırınız.

.Klor kaçaklarını belirlemek için 26° Baume' deki gaz amonyagı şüpheli bölgeye sıkınız eğer klor kaçıyorsa beyaz bir duman çıkacaktır.

.Bütün ekipmanı en az günde bir kere kontrol ediniz.

.Eğer klor ekipmanında veya borularında kaçak var ise, klor girişini kapatınız ve basınçlı kloru bir absorbsiyon sistemine transfer ediniz.

.Eğer mümkünse konteynerlerdeki basıncı, gazı prosese veya boşaltım sistemine transfer ederek düşürünüz. Uygun bir acil durum çantası kullanınız. Üretici firmaya ulaşılamıyorsa, en yakın üretici firmaya telefon ediniz, yardım talebinde bulununuz.

 .Kaçak olan klor konteynerlerin sevk edilmesi yasalara aykırıdır. Klor kaçaklarında kesinlikle su kullanmayınız, kaçıran klor silindiri veya tonluk konteyneri hiç bir zaman bir su veya sıvı kimyasal kütlesinin içine atmayınız.

.Kostik soda veya soda külü ihtiva eden bir absorbsiyon solüsyonu uygun bir tankın içinde hazırlanmalı, solüsyonun hazırlanmasında kullanılan kimyasal madde acil durumlar için sürekli bulundurulmalıdır. Kaçak yapan silindir veya konteyner absorbsiyon tankının içine konulmamalıdır.

Yangın durumunda:

Klor konteynerlerini hızlı bir şekilde yangın alanından uzaklaştırınız. Eğer hareket ettirilemiyorlar ise yangınla ilgili personeli haberdar ediniz. Klor kaçağı olmadığından emin olduktan sonra soğuk konteynerlere su sıkınız. Yetkili olmayan kişileri bölgeden uzaklaştırınız.

Klor gazı tehlikesi durumunda :

.Klordan etkilenen kimseye hızlı bir şekilde müdahale edilmesi çok önemlidir.Tıbbi yardım bir an önce sağlanmalıdır.

.Uygun solunum koruma cihazını kullanarak kazaya uğrayan kişiyi bölgeden hemen uzaklaştırınız ve derhal temiz havaya taşıyınız.

.Eğer solunum durmamışsa kişiyi rahat bir pozisyonda yatırınız ve sıcak tutunuz. Ciddi durumlarda hastanın başı vücudu ile 45°- 60° açı yapacak şekilde yukarda tutulmalıdır. Yavaş ve derin nefes alması sağlanmalıdır, mümkün olduğunca çabuk eğitilmiş personel tarafından oksijen verilmelidir.

.Solunum göründüğü kadarıyla durmuşsa bir an önce suni teneffüsü başlatınız ve ağızdan ağza hava vermek gibi kabul edilebilir yöntemler kullanınız. Birisinin doktor çağırmasını sağlayınız. Eğer onaylanmış solunum cihazı varsa oksijen yetkili bir kimse tarafından verilebilir. Yoksa acil olarak nereden ve nasıl bir operatör ve ekipman bulunabileceğini öğreniniz.

.Sıvı klor veya klorlu su deri veya elbise ile temas etmiş ise, elbiseyi çıkartarak deriyi çok büyük miktarda sabun ve su kullanarak yıkayınız. Herhangi bir merhem yada başka bir ilacı doktor tarafından verilmemişse sürmeyiniz.

.Eğer gözler yüksek konsantrasyonda klor gazı veya sıvı klordan etkilenmiş ise göz kapakları açık olarak en az 15 dakika akan suyun altında tutulmalıdır. Hemen bir doktor bulunabiliyorsa bir göz uzmanı çağrılmalıdır. Eğer doktor ilk 15 dakikada gelmez ise gözleri yıkamaya ikinci 15 dakika daha devam edilmelidir. Hiç bir zaman kloru diğer başka kimyasallar ile nötralize etmeye çalışmamalıdır. Yağlı merhemler veya başka bir çeşit ilaç doktor tarafından verilmediği sürece göze sürülmemelidir.

 

Cl2 klor gazı suda çözüldüğü zaman, su içinde dezenfeksiyon işlevi yapan klor iyonu oluşmaktadır. Buna hipoklorit adı verilir. Bu iyon dezenfeksiyon görevi yapmaktadır. Gaz şeklinde bulunan klor maddesi (yani Cl2) ve sularda iyon şeklinde bulunan klorür iyonu dezenfeksiyon yapmaz. Aksi halde klor iyonu dezenfeksiyon işlevi yapsaydı bugün denizlerde hiçbir canlı yaşamış olmayacaktı. Klor ifadesinin hem klor gazı (Cl2) hem de gaz olmayan dezenfeksiyon maddesi için kullanılması bu nedenledir. Kısaca, genellikle klor olan tanımlanan klor iyonu (yani hipoklorit), bir dezenfeksiyon maddesidir.

Doğal koşullarda bulunmuş olmayan, suyun dezenfeksiyonu için suya ilave edilen klor iyonu miktarı ölçülebilir. Bu ölçümlerde elde edilen değere serbest klor miktarı adı verilmiş olmaktadır. Dezenfeksiyon işlemi sırasında klor iyonu, bünyesindeki oksijen iyonunu bırakmaktadır. Bu durumda serbest klor miktarı düşmüş olmaktadır. Serbest klor miktarı bazen aktif klor miktarı olarak da ifade edilmektedir. Yetkili laboratuvarlarda bu ölçümler yapılmaktadır.

Kuruluşumuz gaz ölçümleri kapsamında klor gazı (CL2) ve serbest klor miktarı ölçümlerini gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalarda ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun hareket edilmektedir.

Bu arada kuruluşumuz, Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK), TS EN ISO/IEC 17025 standardına uygun şekilde akredite olmuştur ve yapılan test, ölçüm, analiz, kontrol ve muayene işlemleri ve düzenlenen raporlar, özel ve resmi denetimlerde geçerli kabul edilmektedir.

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama