trarzh-TWenfrdeelitfarues
CO2 (Karbondioksit) Ölçümleri

Karbondioksit çok yönlü özellikleri sayesinde birçok endüstride zengin ve geniş bir kullanım alanına sahiptir. Hem ürün kalitesini hem proses verimliliğini artırması sebebiyle ürüne ek bir değer katar.Karbondioksit yeraltı kaynaklarında doğan olarak bulunmakta ve elde edilmektedir. TOSAŞ doğal olarak yeraltından elde edilen karbondioksit gazını pazarlamaktadır. Karbondioksit ayrıca Amonyak üretim tesislerinde baca gazı geri kazanılarak karbondioksit üretilir. Ayrıca endüstriyel etanol fermantasyon tesisleri, petrol rafinerileri,hidrojen reformer üniteleri ve çeşitli petro-kimya tesislerinde yan ürün olarak karbondioksit üretmektedir.

Karbondioksit gaz halde renksiz ve havadan 1.5 kat ağırdır. düşük konsantrasyonlarda kokusuz bir gazdır. Daha yüksek konsantrasyonlarda ise keskin, asidik bir kokuya sahiptir. Atmosferde yaklaşık olarak % 0,035 oranında bulunmaktadır. Ortam basıncında fakat çok düşük sıcaklıklarda katı halde bulunan karbondioksit, ticari adıyla " KURU BUZ" , kar veya buz görünümündedir. Kuru buz , zehirli etkisi olmayan, yanmayan, inert,tat ve koku içermeyen bir maddedir. Kuru buz, katı halden faz atlayarak doğrudan doğruya gaz haline dönüşür ve böylece buharlaşmanın ardından hiç bir tortu bırakmaz.

Küresel ısınma ve küresel iklim değişikliklerinin tek sorumlusu sera gazı emisyonlarıdır. Kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların kullanımı yüzünden sera gazı emisyonları içinde dünya hemen hemen her yerinde, karbon ve karbondioksit salınımları her geçen gün daha tehlikeli boyutlara çıkmaktadır. 1958 yılında yapılan ölçümlerde karbondioksit konsantrasyonu ortalama 315 ppm iken, bu rakam 2013 yılında 400 ppm üzerine çıkmış durumdadır.

Karbondioksit konsantrasyonlarının bu kadar yükseliş göstermesinde, kara, deniz ve hava araçları yanında, uzaya gönderilen uydular, termik santraller, demir, çelik ve çimento gibi ağır sanayi tesisleri, orman yangınları ve volkanik patlamalar etki yaratmaktadır.

Karbondioksit Başlıca Kullanım Alanları:

Doğal olarak elde edilmiş olan karbondioksit gazı tıp alanında kullanılmaktadır. 

Gaz altı kaynaklarında gaz olarak, meşrubat,maden sodası ve bira gibi gazlı içecek üretimi sırasında ise karbondioksit, sıvılardaki çözünürlüğü nedeniyle karbonizasyon aşamasında kullanılmaktadır. Karbondioksit içeceğe zarar veren mikropların üremesini sınırlama veya tamamen durdurma özelliğine sahiptir. Bakterilerin gelişiminin durdurulmasında en önemli husus ürün içerisinde çözünmüş karbondioksit miktarıdır. Bu miktar ne kadar yüksek ise, ürünlerin dayanıklılığı o kadar artar. Ayrıca içeceklerin tatlarını uzun süre korumalarını sağlar ve raf ömürlerini uzatır.

Gıda sektöründe kırmızı ve beyaz et, hazır yemekler, hamur işleri,balık,kabuklu deniz hayvanları,mantar,çilek ahududu ve dondurma gibi pahalı, hassas ve önceden hazırlanan gıda ürünlerinin dondurulmasında karbondioksit kullanılmaktadır.

Geleneksel soğutma yöntemlerinin aksine, Karbondioksit ile soğutmada üründeki su kaybı minimize edildiğinden çözüldükten sonra ağırlığındaki kayıp da azalmış olur. Ürün tazeliğini korur. Bu sebeple ekonomik olarak kazançlı ve etkin bir soğutma metodudur.

Kuru buzla +10 derece ve -25 derece arasında depolama sıcaklıkları sağlanabilir. Uygulanabilirliği, sürekliliği düşük yatırım gerektirmesi ve yüksek soğutma kapasitesi karbondioksiti gıda sektörü için vazgeçilmez yapmaktadır.

Bu kadar yükseliş gösteren ortalama karbondioksit konsantrasyon değerleri karşısında karbondioksit emisyonlarının düşürülmesi için, dünya genelinde sınırlandırılması ve kontrol altına alınması yönünde çalışmalar yapılmaktadır.

Kullanılan yakıt cinsine bağlı olarak, yanma olayı ile birlikte ortaya çıkan karbondioksit miktarının, baca gazları içinde yüksek oranda bulunması gerekmektedir. Günümüzde düşük emisyonlu yakıt olan doğalgazın kullanımı artış göstermektedir. Bugünün teknolojileri optimal enerji kullanımına imkan vermektedir. Doğalgaz yandığı zamanda aynı enerjiyi veren sıvı yakıtların çıkardığı karbondioksit miktarının yüzde 25 daha azını, kömürün yanması ile ortaya çıkan karbondioksit miktarının yüzde 40-50 oranında daha az olanı oluşturmaktadır.

Fakat baca gazları içinde yüksek oranda olması tercih edilen karbondioksit, atmosferde sebep olduğu sera etkisi yüzünden, artık emisyon kabul edilmektedir. Bunun sonucunda tek çözüm, fosil yakıt kullanımının zaman içinde sınırlandırılması ve düşük karbon oranlı, ancak yüksek hidrojen içeren yakıtların yaygınlaşma gösterilmesidir. Bu yüzden doğal gaz bugün için iyi bir çözüm yoludur.

Ancak bacadan atılamayan ve ortama yayılan karbondioksit gazı, insan sağlığı açısından tehlikeler yaratmaktadır. Yüzde 5 konsantrasyondan sonrası solunduğu takdirde, karbondioksit insanlarda bilinç kaybına yol açmakta, hatta yüksek konsantrasyonlarda oksijen eksikliği yüzünden ölümlere sebep olmaktadır. Bu sebeple konutlarda ve işyerlerinde, yetkili laboratuvarlar tarafından karbondioksit ölçümlerinin yapılması gerekmektedir.

Kuruluşumuz gaz ölçümleri kapsamında karbondioksit (CO2) ölçümlerini gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalarda ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun hareket edilmektedir.

Bu arada kuruluşumuz, Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK), TS EN ISO/IEC 17025 standardına uygun şekilde akredite olmuştur.

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama