trarzh-TWenfrdeelitfarues
ISO TS 16949 BELGESİ NASIL ALINIR

Firma ISO/TS 16949 standardı şartlarına uygun olarak bir Kalite Yönetim Sistemi kurar (KYS) ve bağımsız ve akredite bir sertifikasyon (belgelendirme) kuruluşu tarafından kurulan Kalite Yönetim Sistemi denetlenir. Denetimden başarılı ile geçilirse firmanın Kalite Yönetim Sistemi belgelendirilir. Belgelendirme süresi 3 yıldır ve sertifikasyon (belgelendirme) kuruluşu tarafından her yıl ara denetimler ile firma denetlenir.

  ISO 16949 otomotiv sektörü kalite yönetim sistemlerinin belgelendirilmesi, kuruluşun kurmuş olduğu otomotiv sektörü kalite yönetim sistemlerinin bağımsız ve akredite bir sertifikasyon kuruluşunun denetiminden başarıyla geçmesi ve bunun devamlılığını sağlaması ile mümkündür. Kuruluş, otomotiv sektörü kalite yönetimi sistemini standardın gereksinimlerini karşılayacak şekilde kurduktan sonra, bu sistemin belgelendirilmesi için bir sertifikasyon kuruluşu ile anlaşır. Sertifikasyon kuruluşu, kuruluşun otomotiv sektörü kalite sisteminin standardın gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını tespit etmek üzere bir sertifikasyon denetimi yapar.

Bu denetim sonucunda sertifikasyon kuruluşu, kurulmuş olan otomotiv sektörü kalite sisteminin ilgili standardın gereksinimlerinin yeterince karşılandığına karar verirse, kuruluşun otomotiv sektörü kalite sistemini belgelendirir. Kuruluşun otomotiv sektörü kalite sistemini belgelendirilmesinin ardından Sertifikasyon Kuruluşu, kuruluşun standardın gereklerini yerine getirmeye devam edip etmediğini tespit etmek üzere belirlenmiş aralıklarla takip denetimleri yapar. Kuruluşun otomotiv sektörü kalite yönetim sistemlerine verilmiş olan bu belge, aslında tamamen sertifikasyon kuruluşunun malı olup belirli bir süre için kuruluşa ödünç verilmiştir. Yapılan bu takip denetimleri sonucunda Sertifikasyon Kuruluşu, kuruluşun otomotiv sektörü kalite sisteminin standardın gereklerini yeterince sağlamadığı kararına varırsa, kuruluşa ödünç vermiş olduğu bu belgeyi geri alabilir.

Otomotiv yan sanayinin 2015 yılının ilk 5 aylık ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 geriledi. Otomotiv Sanayii Derneği tarafından (OSD) açıklanan rapora göre, yan sanayinin toplam ihracatı 3 milyar 564,5 milyon dolara indi. Aynı dönemde, iç ve dış lastik ihracatı yüzde 23 düşüşle 398,1 milyon dolar, emniyet camı ihracatı yüzde 19 düşüşle 53,0 milyon dolar, motor ihracatı yüzde 30 düşüşle 53,1 milyon dolar, akü ihracatı yüzde 25 düşüşle 79,8 milyon dolarla en büyük ihracat kalemleri oldu. Diğer aksam ve parçaların ihracatı yüzde 12 düşüşle 2,98 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektör temsilcileri, önceki yıllarda yaşanan kırılganlık ve hassas yapının, yerini pazar koşullarına cevap verebilen otomotiv sektörüne bırakmaya başladığını belirtiyor. Buna rağmen son beş yılda iç pazarda beklenen büyüklüğe ulaşılamadığının altı çiziliyor. Global pazarda otomotiv endüstrisinin yeniden hareketlenmesinin, Türkiye'nin otomotiv ve yan sanayi ihracatında da etkisini göstereceği belirtiliyor.

ISO TS 16949 KALİTE BELGESİ NE KADAR SÜREDE ALINIR

 ISO/TS 16949 standardı otomotiv sanayinde faaliyet gösteren tüm tedarikçilere uygulanabilir. Bir ürüne özgü bir standart değil, bir sistem standardı olduğu için ISO/TS 16949 Standardının alınması

  • Firmanın iç dinamiklerine,
  • Yasal gereklere,
  • Müşteri özel isteklerine ve zorlamalarına,
  • Standart gereklerinin tam anlaşılmasına,
  • Özgün eğitimlerin tamamlanıp tüm sistemde yaygınlaştırılmasına,
  • Yetkin personel ve ekip yapısına,
  • Etkin proje yönetimine ve proje liderine,
  • Hazırlanan dokümantasyonun etkinliğine,
  • Firma alt yapısının uygunluğuna,
  • Üst Yönetimin Yakın ilgisine bağlı olarak değişmektedir.

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama