trarzh-TWenfrdeelitfarues
Fazlardaki Dengesiz ve Aşırı Yüklenme Ölçümleri

Faz; üzerinde gerilim olan, bağlandığı sistemi besleyen ve canlı uç olarak adlandırılan elektrik enerjisidir. Başka bir tabirle, enerji santrallerinde, stator üzerinde 120 şer derecelik açılarla sarılmış olan sargıların, rotorun dönmesiyle üretilen manyetik alanın her bir sargı üzerinde 120 şer derecelik açı farkıyla oluşturduğu elektrik enerjisidir. Elektriksel devrelerin çalışabilmesi için kapalı bir devre oluşturmalıdır. Örneğin prizdeki iki delikten biri (+) diğeri (-) uçtur. (-) olan cansız uç nötr olarak adlandırılır ve elektrik akımının dönüş yolunu sağlar.Topraklama gerilim altında olmayan bütün tesisat kısımlarının, uygun iletkenlerle toprak yığını içerisine yerleştirilmiş bir iletken cisme (elektrot) bağlanmasıdır. Topraklama sayesinde cihaz üzerindeki kaçak akımlar ve statik elektrik toprağa akacaktır ve böylece canlıların can güvenliğini sağlanacak ve cihazların zarar görmesi önlenecektir.

Kullanılan elektrik enerjisinin önemli bir kısmı, üç fazlı olarak kullanılmaktadır. Fazlardaki dengesizlik de genelde üç fazlı sistemlerde, fazlarda gerilim değerlerinin birbirine eşit olmaması yüzünden kaynaklanır. Bu tür faz dengesizliklerinin, motorlar, trafolar ve başka elektrikli cihazlar üzerinde çok fazla olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bir fazın eksik olması ise faz dengesizliğinde en kötü durumdur. Kabul edilebilir ki faz dengesizlik değeri yüzde 1’in altıdır. Enerji kalitesini etkileyen başlıca faktörler gerilim düşümü, gerilim yükselmesi, gerilim kesintisi ve gerilim dengesizliğidir.

 

Fazlardaki gerilim dengesizlikleri, her fazın yüklenmesi veya empedansı ile ilgili bir konudur. Çünkü sistemde çekilen akımlar her fazda farklı gerilim düşüşlerine neden olmaktadır. Eğer akım taşıyan iletkenlerin empedansları birbirinden farklı ise, akımlar eşit olarak çekilse de değişik gerilim düşüşlerine neden olunmaktadır. Bir fazdan çok yüksek akım çekildiği zaman da faz gerilimleri farklı olmaktadır. Faz dengesizlikleri elektrik şebekesinden kaynaklanıyor da olabilir. Trafo gerilim kademelerinde farklı faz kademeleri bulunuyor olabilir. Fazlardaki gerilim dengesizliği ve aşırı yüklenmeye müdahale edebilmek için öncelikle, bunun kaynağı tespit edilmelidir.

Fazlardaki dengesizlikler ve aşırı yüklenmeler en fazla elektrik motorlarında, trafolarda, jeneratörlerde ve kablolarda kendisini göstermektedir. Elektrik sisteminde gerilimde yüzde 1 faz dengesizliği varsa, bu durum elektrik motorları tarafından çekilecek faz akımlarında 10 katı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu ise motorların momentini ve hızını düşürür, hatta yanmasına neden olabilir. Elektrik motorunun normal sıcaklığından 10 derece fazla ısınması demek, izolasyon ömrünün yarıya inmesi demektir. Faz dengesizliği yüzde 1’in altında kaldığı sürece motorlar çalışabilir, ancak verimi düşer. Çünkü motor ısınmaya başlar.Elektrik sisteminde faz dengesizliği ve aşırı yüklenme durumu varsa yüklerin dengeli dağıtımı gözden geçirilmek zorundadır. Yetkili kontrol ve muayene kuruluşları tarafından bu ölçüm hizmetleri verilmektedir. Firmamız elektriksel güvenlik muayeneleri çerçevesinde, fazlardaki dengesiz ve aşırı yüklenme ölçümlerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir.

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama