trarzh-TWenfrdeelitfarues

Standart Belgelendirme

ISO EN IEC TSE ve ILAC Standardlarında Belgelendirme

Belgelendirme

Gıda Belgelendirme

Gıda güvenliği son yıllarda sadece gıda zincirinde yer alan çeşitli işletmeler tarafından değil, insanların bu yönde gittikçe daha fazla bilinçlenmeleri ile birlikte tüketiciler tarafından da fazlası ile dile getirilmektedir ve bugün gittikçe daha öemli hale gelen bir küresel probleme dönüşmüştür.

Gıda güvenliği konusu, genel anlamı ile gıda ticareti kapsamında gıda ürünlerinin her çeşidinin, tarladan masaya, üretim süreçleri dahil olmak üzere, paketleme, depolama, taşıma ve tüm lojistik faaliyetleri ile yakından ilgilidir. Bu kadar taraf olan bu süreçlerde bir yandan bu taraflar arasında bir yandan ülkeler arasında gıda güvenliği konusunda olan ilişkilerin düzenlenmesine ve ortak bir dil yaratılmasına olan ihtiyaç ortadadır. Gıda konusunda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından bazı standartların oluşturulması ve yerli ve yabancı hukuk sistemlerinde bir takım yasal düzenlemelerin yapılması bu ihtiyacın sonuçlarıdır.

Örneğin son zamanlara sıkça başvurulan ve özellikle gıda üretici firmalarını hedefleyen FSSC 22000 Gıda Güvenliği Sistemi standardı, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standartlarının esasları üzerine kurulmuştur. ISO 22000 standardı ise daha önceki HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi standardı esasları üzerine kurulmuştur. Kısaca gıda standartları ve gıda belgelendirme çalışmaları sürekli kendini geliştirmektedir.

Gıda belgelendirme çalışmaları yerli ve yabancı gıda üretici firmaların, perakendeci firmaların ve tüketicilerin talepleri ile gündeme gelmektedir.

Gıda güvenliği konusunda Küresel Gıda Güvenliği Hareketi kuruluşu (Global Food Safety Initiave) uluslararası alanda gıda sektöründe bütünlüğü sağlayan en önemli kuruluşlardan biridir. Bu kuruluş birçok büyük üretim firması, perakendeci firma ve belgelendirme kuruluşunun biraraya gelmesi ile kurulmuştur. Tek bir hedefi vardır, o da gıda güvenliği konusunda çıkarılan standartların ve başvurulan uygulamaların tek bir çatı altında kabul edilebilirliğini sağlamaktır. Bugüne kadar kabul ettiği standartlar arasında şunlar bulunmaktadır: IFS Uluslararası Gıda Standardı, BRC Gıda Teknik Standardı, GlobalGAP Küresel İyi Tarım Uygulamaları Standardı, SQF Güvenli Kalite Gıda Enstitüsü Standardı ve benzerleri.

Bir taraftan yeni teknolojilerin üretilmesi ve gıda sektöründe kullanılması bir taraftan da geliştirilmiş analiz teknikleri ile çok daha hassas ölçüm, test ve analiz çalışmalarının yapılabilmesi yüzünden, yayınlanan standartlar da çok sık aralıklarla güncellenmekte ve yeni standartlar ortaya çıkmaktadır.

Birçok belgelendirme kuruluşları gibi kuruluşumuz da gıda zincirinde yer alan işletmelerin ihtiyaçları paralelinde belgelendirme hizmetlerini, yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşlarından aldıkları yetkiye dayanarak, hızlı, güvenilir ve kaliteli bir şekilde vermektedir. Kuruluşumuz, talep eden işletmelere, başlıca şu sayılan standartlar ile ilgili gıda belgelendirme hizmetleri vermektedir:

  • ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
  • HACCP Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi Belgelendirmesi
  • HELAL İslami Uygunluk Belgelendirmesi
  • ISO TS 13027 Hijyen ve Sanitasyon Belgelendirmesi
  • FSSC 22000 Gıda Güvenliği Sistemi Belgelendirmesi
  • BRC FOOD Gıda Belgelendirmesi
  • IFS Uluslararası Gıda Standardı Belgelendirmesi
  • KOSHER Belgelendirme
  • EN 15593 Gıda Paketleme Ambalaj Kalite Yönetim Sistemi

 

Ürün Belgelendirme

Özellikle ülke dışına ürün gönderen işletmeler için, yabancı ülkelerin yasal düzenlemelerine uygun üretim yapılması büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda ülkemizde de Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında iç piyasada da mevcut yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uygun üretim yapılması, işletme karlılığı, verimliliği, tüketicilerin sağlığı, çevrenin korunması ve rekabet koşulları gibi çeşitli açılardan önemli olmaktadır. Ürünlerin birçok yerli ve yabancı, yerel, bölgesel ve uluslararası katı direktiflere uygun olması gerekmektedir.

Belgelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilen ürün belgelendirme çalışmalarının, ürünlerin uygunluğunu sağlaması bakımından işletmelere kazandırdıkları tartışılmaz boyutlardadır. Hizmet verilen alanlar, kaldırma ekipmanlarından vinçlere, asansörlerden teleferiklere, elektrikli cihaz ve ekipmanlardan elektronik cihazlara, basınçlı malzemelerden inşaat malzemelerine, hatta orman ürünlerinden ekolojik ürünlere kadar son derece geniş bir ürün yelpazesini kapsamaktadır.

Belgelendirme kuruluşları, işletmelerin ihtiyaçları paralelinde belgelendirme çalışmalarının yapılmasında çerçeve bir yapı oluşturmaktadır. Kuruluşumuz da bu çerçevede çeşitli belgelendirme hizmetlerini, yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşlarından aldıkları yetkiye dayanarak, işletmelere hızlı, güvenilir ve kaliteli bir şekilde vermektedir. Kuruluşumuz, talep eden işletmelere, şu sayılan standartlar ile ilgili ürün belgelendirme hizmetleri vermektedir:

  • CE İşareti Avrupa Uygunluk Belgesi
  • G İşareti Yapı Malzemeleri Uygunluk Belgesi
  • RoHS Belgelendirmesi
  • EurepGAP Belgelendirmesi
  • GlobalGap Belgelendirmesi
  • Organik Tarım Belgelendirmesi
  • İyi Tarım Uygulamaları Belgelendirmesi
  • GMP İyi Üretim Uygulamaları Belgelendirmesi
  • FSC-COC Orman Yönetim Sistemi Belgelendirmesi
  • ECO Ekolojik Ürün Belgelendirmesi

Ürün belegelendirme çalışmaları, bir ürünün ilgili standartlar ve diğer normlara uygun olduğunun güvence altında alınması için yapılmaktadır. Üretim yapılan faaliyet alanına bağlı olarak bazı ürün belgelendirme çalışmaları, tedarikçi firmalara kadar uzanmakta ve üretimde kullanılan hammadde ve ara malzemelerin alındığı tedarikçi firmaların kalite sistemlerinin değerlendirilmesini ve fabrikadan ve serbest piyasadan alınan örneklerin değerlendirilmesini de kapsamaktadır.

Ürün değerlendirme faaliyetleri de ayrıca TS EN ISO/IEC 17065 standardına uygun faaliyet gösteren ve akredite olan belgelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilmektedir (TS EN ISO/IEC 17065 Uygunluk değerlendirmesi - Ürün, proses ve hizmet belgelendirmesi yapan kuruluşlar için şartlar).

Söz konusu standart, belgelendirme kuruluşlarının, üçüncü taraf belgelendirme sistemlerini tutarlı, güvenilir ve kaliteli bir şekilde çalıştırabilmeleri için tasarlanmıştır. Bu standart sayesinde belgelendirme kuruluşlarının çalışmaları ulusal ve uluslararası temelde kabul görmektedir.

Ürün belgelendirme çalışmalarından üretici firmalar birçok fayda elde etmektedir. Örneğin ürünlerinin kalitesi ve güvenilirliği konusunda müşterilerde güven yaratmış olmaktadır. Ayrıca işletmenin rekabet gücü artmakta, ürünler daha rahat pazarlanmakta ve işletmenin piyasada saygınlığı artmaktadır. Hatalı üretim ve müşteri şikayetleri düşmekte, bu doğal olarak müşteri memnuniyetini yükseltmekte ve işletmenin verimliliğini arttırmaktadır. Standartlara uygun ürün kullanan müşteriler için aynı zamanda güvenli ürün kullanım rahatlığı demektir.

Bir mal veya hizmet üreten bütün işletmeler için, ürün, süreç ve hizmetlerinin yeterliliğini değerlendirmek, uygulanacak yolu belirlemek, bunların ilgili standart ve şartnamelere uygun olmasını sağlamak ve belli bir kalite düzeyi oluşturmak için, ürün belgelendirme çalışmaları yapılmaktadır.

 

Standart Belgelendirme

Standart belgelendirme çalışmaları, akredite belgelendirme kuruluşları tarafından, işletmeler tarafından kurulan ve hayat geçirilen ilgili standartların gereklilikleri doğrultusunda yapılmaktadır. Belgelendirme kuruluşları tarafından görevlendirilen denetçiler, söz konusu belgelendirme standartlarına, akreditasyon kuruluşu tarafından belirlenen ilgili koşullara ve akreditasyon koşullarını kapsayan kurallara ve düzenlemelere göre denetim çalışmalarını yaparlar. Standart belgelendirmeler, ilgili ulusal veya uluslararası standartlar esas alınarak gerçekleştirilmektedir.

Bu çalışmalar sırasında işletmeler ilgili standarda göre belgelendirme kapsamında hazırlanan bütün dokümanları eksiksiz ve tam olarak belgelendirme kuruluşuna açmak zorundadır. Bu kapamda özellike sistem el kitabı, işletmenin yönetim sistemi belgeleri ile eşleştirilen strandart unsurları, işletmenin organizasyon yapısı, iş süreçleri ve uyulması gerekli yasal düzenleme koşulları denetçilere verilmelidir. Bunun yanında işletmeler ilgili sistem uygulanırken tutulması gerekli tüm kayıtları da denetçilere açmalıdır.

İşletmede kurulan standartların etkinliği, işletmede yapılacak olan yerinde denetim çalışmaları ile belirlenmektedir. Bu çalışmada özellikle faaliyetlerin ilgili standart kapsamında hazırlanan iş süreçlerine uygun gerçekleşip gerçekleşmediği üzerinde durulmaktadır.

Uygulanmayan veya yanlış uygulanan iş süreçleri için işletmenin düzeltici ve önleyici faaliyetler yapıp yapmadığı belirlenir ve buna uyulmuyorsa uygunsuzluk raporunda bu durum açıklanır.

Denetim tamamlandıktan sonra denetçiler tarafından bir denetim raporu düzenlenir ve belgelendirme kuruluşuna teslim edilir. Duruma göre denetim çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanmışsa işletmeden gerekli düzeltmelerin yapılması talep edilir ve arkasından yeniden denetim çalışması yapılır.

Belgelendirme kuruluşları, farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için ihtiyaçları doğrultusunda belgelendirme çalışmalarının yapılmasında çerçeve bir yapı oluşturmaktadır. Kuruluşumuz da bu çerçevede çeşitli belgelendirme hizmetlerini, yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşlarından aldıkları yetkiye dayanarak, işletmelere hızlı, güvenilir ve kaliteli bir şekilde vermektedir. Kuruluşumuz, talep eden işletmelere, aşağıda sayılan standartlar ile ilgili belgelendirme hizmetleri vermektedir:

  • ISO 31000 Risk Yönetim Sistemi
  • ISO 17100 Çeviri Hizmetleri Yönetim Sistemi
  • ISO 28000 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi
  • ISO/IEC 20000 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi
  • ISO 22301 Toplumsal Güvenlik ve İş Sürekliliği Yönetim Sistemi
  • ISO 13485 Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi
  • TS EN 15224 Sağlık Hizmetleri Kalite Yönetim Sistemi
  • ISO 15838 Çağrı Merkezi Kalite Yönetim Sistemi
  • ISO 22716 Kozmetik Kalite Yönetim Sistemi
  • TS EN ISO 15085 Demiryolu Araçları ve Bileşenleri Yönetim Sistemi
  • 7 Yıldız Otel Belgelendirmesi
  • ISO 18513 Turizm Hizmetleri Yönetim Sistemi Belgelendirmesi
  • ISO 3834 Kaynaklı İmalat Yönetim Sistemi
  • ISO/IEC 15504 SPICE Belgelendirmesi
  • ISO 20252 Pazar Kamuoyu ve Sosyal Araştırma Yönetim Sistemi

İhtiyaçları paralelinde bünyelerinde, bu sayılan standartlardan birini veya birkaçını kuran ve uygulayan işletmeler, kuruluşumuza müracaat ederek denetim ve belgelendirme hizmeti talep edebilirler.

İlgili standart için belgelendirme yapıldıktan sonra işletmede her yıl en az bir kere ara denetimlerin yapılması gerekmektedir. Ara denetimlerde asgari koşul olarak ilgili standardın önemli unsurları teyit edilmektedir. Aynı zamanda verilen belgenin usulüne uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı, sisteme yönelik şikayetlerin süreçlere uygun olarak karşılanıp karşılanmadığı, iş süreçlerinde karşılaşılan uygunsuz durumların düzeltici ve önleyici faaliyetler ile giderilip giderilmediği de ara denetimlerde gözlemlenir.

 

Sistem Belgelendirme

Sistem belgelendirme çalışmalarının temelinde, işletmelerin sürdürülebilir gelişme ve iyileştirme hedeflerini sağlam bir temele oturtma isteği bulunmaktadır. Bu amaçla çok çeşitli yönetim sistemleri içinde faaliyet alanları itibariyle kendilerine gerekli olan yönetim sistemleri standartlarını işletmelerinde kurmakta, uygulamakta, gözetmekte ve iyileştirme çalışmalarını sürdürmektedir.

İşletmelerin yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından açıklanan standartlara uygun bir şekilde hizmet vermesi, süreçlerini doğru biçimde belirlemiş olmasını ve uygulamasını gerektirmektedir. Doğal olarak bu sonuç, işletmelerde müşteri memnuniyetini yükseltmekte, ürettiği mal ve hizmetlerin kalitesinde mükemmelleşme sağlamakta, işletmenin pazarda itibarını arttırmakta ve rakipleri ile mücadelesinde kendilerini her zaman öne çıkarmaktadır.

Belgelendirme kuruluşları, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için uygulanabilen yönetim sistemlerinin, kurulması, gözlenmesi, denetlenmesi ve iyileştirme çalışmalarının yapılmasında olması gereken çerçeve bir yapı oluşturmaktadır. Aynı doğrultuda kuruluşumuz da akreditasyon konusunda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmiştir ve talep eden işletmelere aşağıda sayılan yönetim sistemlerinde belgelendirme hizmetleri vermektedir:

  • ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi
  • ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi
  • ISO 45001 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi
  • OHSAS 18001 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi
  • ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
  • ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi
  • ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi
  • ISO TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi
  • ISO 39001 Yol ve Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi
  • ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi
  • ISO 28001 Tedarik Zinciri Yönetim Sistemi
  • ISO 14064 Sera Gazı Hesaplama ve Doğrulama Yönetim Sistemi
  • EN 15085 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Belgelendirmesi
  • ISO 20121 Etkin Sürdürülebilir Etkinlikler Yönetim Belgelendirmesi

İhtiyaçları doğrultusunda bünyelerinde, bu sayılan yönetim sistemlerinden birini veya birkaçını kuran ve uygulayan işletmeler, başvuruda bulunarak kuruluşumuzdan denetim ve belgelendirme hizmeti talep edebilirler.

Genel olarak sistem belgelendirme süreci, iki aşamada gerçekleştirilen ilk tetkik çalışmaları ile başlamaktadır. Birinci aşamada işletmenin risk grubu dikkate alınarak ofis ve alan denetimleri yapılmaktadır. Bu sırada işletme tarafından hazırlanan bütün yönetim sistemi dokümanları gözden geçirilmektedir. İşletmede çalışanlar, üst yönetimden en alt çalışanlara kadar, özellikle kritik noktalarda, ilgili süreçler, amaçlar, sistem hedefleri ve işleyişine yönelik olarak ilgili standardın gerekliliklerini biliyor olmalıdır. Bu aşamada ayrıca ilgili yasal düzenlemelere uygunluk ve mevcut riskler açısından da işletme değerlendirilmektedir.

İkinci aşama mutlaka işletmenin tesislerinde ve çalışma alanlarında, kısaca sahada gerçekleştirilmektedir. Bu sırada işletme tarafından belirlenen hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı, süreçlere uyulup uyulmadığı, iç denetim ve yeniden gözden geçirme çalışmalarının yapılıp yapılmadığı, yönetim sistemi performansının yasal düzenlemelere ne kadar uygun olduğu ve işletmenin politika ve yönetim sorumluluklarını takip edip etmediği gibi konular iş üzerinde gözlemlenmektedir.

Kuruluşumuz tarafından hizmet verilen bütün sistem belgelendirme çalışmaları bu doğrultuda gerçekleştirilmekte, denetimlerde elde edilen her türlü bilgi ve belgeler gözden geçirilmekte, tespit edilen uygunsuzluklar varsa bunların düzeltilmesi sağlanmakta ve nihayetinde belgelendirme komitemizin onayı ile işletmeye ilgili yönetim sistemi belgesi düzenlenerek teslim edilmektedir.

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama