trarzh-TWenfrdeelitfarues
Yük ve İnsan Asansörü Periyodik Kontrol ve Muayenesi

İlk asansörler daha çok yük taşıma amaçlı üretilmiştir. On dokuzuncu yüzyılda maden ocaklarından çıkartılan kömür ve madenler taşınırken ve daha sonra fabrikalarda malzemeler taşınırken, yük asansörlerinin ilk örnekleri kullanılmıştır. Genel olarak bu ilk yük asansörleri buhar gücü ile çalıştırılmıştır. Bugün insan taşımada da kullanılan ilk asansör örnekleri, güvenli frenleme sistemlerini geliştiren Amerikalı mucit Otis tarafından tasarlanmıştır. Günümüzde kullanılan asansörler, güvenlik koşulları açısından yüksek seviyeli kalitelerde üretilmektedir. Bu asansörlerde aşırı yük uyarı sistemi, ani düşüşlerde zeminde darbe sönümleyici sistem, motorlu fren sistemi, paraşüt fren sistemi, kabinlerin içinde çift kontrol sistemi gibi birçok güvenlik sistemi bulunmaktadır.Çok eski çağlarda bile insanlar ağır yükleri kaldırmak için makinelerden yararlanma yoluna gitmişlerdir. Romalı Mimar Vitarius’un M.Ö. 26’da yazdığı eserden anlaşıldığına göre, milattan 236 yıl önce Roma’da yük kaldırmak için bir takım makinalardan yararlanılmaktaydı. Bunun gibi Roma İmparatorlarının saraylarında da iner çıkar dolaba benzer yapılar vardı.

 

İşyerlerinde veya konutlarda, her ne şekilde kullanılıyor olursa olsun önce insanların can güvenliği, arkasından mal güvenliği gelir. Bu nedenle bütün asansörlerin, insanların ve taşınan yükün güvenliğini tehlikeye düşürmemesi gerekmektedir. Bu konuda yasal zorunluluk Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğidir. Bu yönetmelik, yük ve insan taşıyan asansörlerin, sağlıklı ve güvenlikli kullanımı için uyulması gerekli koşulları içermektedir.Elektrikli asansörler, asansör boşluğunun tepesindeki yivli tekerleği ya da döndürme mekanizması elektrik motorunca çalıştırılan inip çıkma kabinli çekme asansörlerdir.

Döndürme mekanizması motorun çevirme miline bağlıdır. Çelik kablolar kabinin tavanından asansör boşluğunun tepesine, orada döndürme mekanizmasının üstünden sarkarak yine asansör boşluğundan aşağı inip denge sağlayıcı ağırlığa uzanır. Motor böylece yükün ancak bir bölümünü kaldırır (yaklaşık % 40). Hidrolik asansörler ise bir asansörde kabinin ağırlığıyla yükünü aşağıda dikey silindir içinde hareket eden bir basma tulumba taşır. Silindir yer altında asansörün bina içinde çıktığı yüksekliğe eşit bir derinliğe uzanmalıdır. Bu nedenle hidrolik asansörler çok katlı yapılara takılmaz. İnsan taşıyan asansörlerin kabinleri ötekilerine oranla daha büyük ve yüzeysel olup girişleri de kişilerin her durakta çabucak girip çıkmaları için daha geniştir. Öbür asansörlerin uzunluğu, genişliği ve derinliği kullanım amaçlarına göre değişir. Söz gelimi, hastanelerde kattan kata aygıt, sedye, tekerlekli iskemle taşımak için en azmdan derin, dar kabinli birkaç asansör bulunur.

Sadece konutlarda, işyerlerinde ve inşaat alanlarında değil, fabrikalarda, tersanelerde, limanlarda, demiryollarında ve daha birçok işletmede kullanılan asansörlerin kontrol ve muayenelerinin, yılda en az bir kere, makina mühendisleri, makina teknikerleri veya teknikerler gibi yetkili kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Asansörlerin elektrik ile ilgili aksamının ise bu konuda yetkili kişiler tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.İnsan asansörleri yüksek katlı binaların içinde ve dışında kullanılan asansörlerdir. 1 ton ağırlığa kadar taşıyabilen asansörler ortalama 1.5 m/sn’ye ye kadar çıkabilirler. İnsan asansörleri 20-25 kişiye kadar yük taşıyabilirler. İnsan asansörlerinde en çok güvenlik ve konfor önemlidir. Kabin içleri tercihe göre ahşap, metal veya cam kaplanabilir. Günümüzün teknolojisinde kapılar artık otomatik olarak açılıp kapanmaktadır. Görsellik açısından çok iyi olan modern insan asansörleri Asansör yönetmeliğine tabidir. İnsan asansörleri mutlaka akredite olmuş firmalar tarafından yönetmeliğe göre kontrolleri yaptırılmalıdır

Firmamız, yük ve insan asansörleri kontrol ve muayene hizmetlerini, ilgili yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalarda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS EN ISO 14798 Asansörler, yürüyen merdivenler ve yürüyen bantlar - Risk değerlendirilmesi ve risk azaltılması
  • TS EN 81-3+A1 Asansörler - Yapım ve montaj için güvenlik kuralları - Bölüm 3: Elektrikli ve hidrolik servis asansörleri
  • TS EN 81-20 Asansörlerin yapım ve kurulumu için güvenlik kuralları - İnsan ve eşyanın taşınması için asansörler - Bölüm 20: İnsan ve eşya asansörleri
  • TS EN 13015+A1 Asansör ve yürüyen merdivenlerin bakımı - Bakım talimatları için kurallar

.

Belgelendirme

Uluslararası kabul görmüş standartlarda denetim, gözetim ve belgelendirme hizmetleri veren firma ayrıca periyordik muayene, test ve kontrol hizmeti vermektedir.

Bize Ulaşın

Adres :

Mahmutbey Mh, Dilmenler Cd, No 2 
Bağcılar - İstanbul, TURKEY

Telefon :

+90 (212) 702 00 00

Whatsapp:

+90 (532) 281 01 42

Arama